CATENGESP


EL FORT AFEBLIT

(27/04/2007)

DESCOBRIR CATALUNYA (01/05/2007)

Al barri de Fort Pienc, la vida social s'ha reduït a dues taules per bar a la plaça principal.

Article per a la revista Descobrir (maig, 2007).

Fort Pienc, al meu barri, és tan tranquil que els dissabtes semblen diumenges i els diumenges, dies de dol oficial. I el fet és que Fort Pienc està força deixada de la mà de Déu, mig amagada entre la rotonda monstruosa de les Glòries, el nord del Poblenou i la franja més a la dreta de la Dreta de l'Eixample. El seu nom – el qual prové d'un edifici borbònic que no existeix des de fa cent quaranta anys – és poc conegut fins i tot entre els barcelonins, de manera que els que hi vivim, quan volem donar direccions, solem explicar que és 'prop de la plaça de toros Monumental', l'única referència arquitectònica del barri que és universalment coneguda (l'Auditori i el Teatre Nacional, igualment propers però d'interès minoritari, no serveixen).
Doncs bé, resulta que fins fa un any, l'únic oasi en aquest desert de tranquil.litat havia estat la mateixa plaça de Fort Pienc, gràcies a tres bars amb terrassa on els veïns hi portàvem els nens perquè hi juguessin (la plaça és lliure de cotxes), quedàvem amb els amics i fèiem el vermut. Aquestes tres terrasses eren el nucli social del barri. L'únic.
Fa un any, però, l'Ajuntament les va tancar. Totes. Es veu que els propietaris dels bars havien començat a posar més taules del compte a les terrasses per satisfer la demanda lògicament tremenda i un veí legalista els havia denunciat repetidament fins aconseguir l'eliminació de la vida social de Fort Pienc.
Fa ben poc, al cap dels dotze mesos de càstig exemplar, l'Ajuntament va tornar a permetre la col.locació de taules a les terrasses respectives. Això sí, d'un nombre molt limitat d'aquestes taules. El meu bar preferit, el Lugo, no pot posar-ne més de dues. Dues taules, per atendre mig barri! Ara, si vull gaudir del lacón delectable o del xoriço excepcional que serveixen en aquest bar, per no dir res de la deliciosa Estrella de Galícia, una cervesa gairebé introbable a la resta de Barcelona, he de fer cua com si d'un cinema es tractés, fins que alguns dels quatre afortunats que es llepen els dits sota el sol a les dues taules permeses, decideixen marxar.
N'hi ha que diuen que l'Ajuntament vol convertir Barcelona en una ciutat tan regulada i controlada com Singapur. S'han quedat curt pel que fa a Fort Pienc, si més no. A Fort Pienc, sembla que l'Ajuntament vol arribar als extrems d'Ocean City, a la Nova Jersey nord-americana, on no pots consumir alcohol a l'aire lliure, de manera que els ciutadans es veuen obligats a fer el vermut a les ombres, com si fossin talps. O pecadors.


- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -