CATENGESP


LA LECTURA COM A TORTURA

(23/06/2007)

Originally published at Descobrir Catalunya (01/07/2007)

This article is not available in an English translation; shown here is the Catalan original.

És imprescindible, no convertir una cosa tan imprescindible com la lectura, en una mera assignatura.


Article per a la revista Descobrir (juliol, 2007).
De: Matthew Tree

Com que escriure en català no és un negoci del tot rodó, per dir-ho suaument, la majoria dels autors que fem servir aquest idioma ens veiem obligats a suplementar els ingressos provinents dels llibres amb tota mena de treballs: escrivim per als diaris, col.laborem amb les ràdios o de vegades les televisions i fins i tot fem articles per a revistes com aquesta. Qualsevol cosa, de fet, que ens permeti arribar a finals de mes sense tenir una feina de debò. Ara bé, de totes les activitats complementàries disponibles, no n'hi ha cap que sigui tan rendible com les xerrades als instituts de secundària. Vas a tal escola, parles de quelcom més o menys literari, i t'embutxaques suficient per pagar la meitat del casal d'estiu del nen. Una bicoca.
L'únic problema amb aquestes xerrades - a diferència de les que es fan, posem per cas, a les biblioteques o a les presons - és que els assistents hi assisteixen per força. De vegades, és encara pitjor: no només obliguen els estudiants a escoltar el visitant de torn, sinó també a llegir un títol seu.
És cert que, gràcies a això, venc un parell de centenars més de llibres cada any, però em sap greu que els lectors – els estudiants dels instituts en qüestió - no són voluntaris; de manera que, en aquests casos, els demano perdó. I tot seguit els pregunto què els sembla la lectura obligatòria en general. El veredicte és unànim: és una pràctica nefasta. Una noia d'un institut de Vidreres fins i tot va explicar que, de tanta frustració que li causaven les lectures obligatòries, en tornar a casa – on hi havia una bona selecció de llibres per a tots els gustos - preferia fer qualsevol cosa menys llegir.
Tant de bo que els responsables dels departaments corresponents del sistema educatiu català, en treguessin les conclusions pertinents: que és imprescindible – no aconsellable, imprescindible - que deixin d'obligar els estudiants del país (mitjançant els seus professors soferts) a combregar amb totxos de paper que fan que s'ennueguin de per vida i així dissuadir-los d'acostar-se, de grat, a la vora de l'immens oceà en expansió constant dels llibres i adonar-se que allà hi pot nedar tothom i que, a més a més, nedar-hi els farà sentir més espavilats i més inquiets i més clarividents i menys sols.
En resum, és imprescindible, no convertir una cosa tan imprescindible com la lectura, en una mera assignatura.


- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -