CATENGESP


NI ÒPERA NI AMO

(27/01/2007)

LA DIRECTA (01/10/2006)

Els menjacapellans ja no són el que eren

Un dels meus lemes anarquistes preferits és 'Ni Déu ni amo' (inventat per Louis-Auguste Blanqui, un dels líders de la gran insurrecció parisenca de 1871).
Ho comento, perquè fa poc uns creients – tant se val de quina religió -– acaben d'amenaçar un teatre de Berlín amb un nombre no especificat d'accions violentes si s'hi representa una òpera que es diu 'Idomeneo', de Wolfgang Amadeus Mozart, atès que en aquesta representació hi surt la imatge del cap decapitat d'un profeta premedieval, fundador de la religió en qüestió.
Personalment, no suporto les òperes: per tota una sèrie de raons, em posen els pèls de punta, i per tant, no hi vaig. Mai. Ni pagat. Però no vull que se'n prohibeixi l'existència, per la mateixa raó que no vull que es prohibeixin les religions: que tothom faci el que li dóna la gana, sempre que no m'obligui a fer el mateix.
Els creients, però, en aquest cas, sí que volen obligar-me a mi i tothom de més a fer el que fan ells, perquè volen suprimir la representació de 'Idomeneo' amb l'excusa que qüestiona, fugisserament, la validesa d'un concepte abstracte, una religió, en la qual han decidit creure.
Em sorprèn força, la veritat, que tots aquells àcrates menjacapellans que han passat tants anys cridant 'Ni Déu ni amo' no han dit ni piu sobre aquest cas. On són? Us diré on són: cagant-se les calces en algun racó amagat, perquè han descobert que atacar el catolicisme és una cosa, però que insinuar ni que sigui la crítica més lleugera contra l'Islam pot tenir unes conseqüències molt més nefastes. Per no dir fatals.- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -