CATENGESP


NEGROOGLE

(07/03/2008)

Publicado originalmente en La Directa (19/12/2007)

Este artículo no está disponible en castellano; se muestra su versión en catalán.

Sobre un intent de fotre's dels ecologistes de saló.


No fa massa, una amiga meva mallorquina va enviar-me l'URL d'un cercador nou, dit 'Negroogle', que, m'explicava, era 'més ecològic' que el Google habitual. Intrigat, vaig obrir la versió en català (un dels cinc idiomes disponibles) i em va sortir la pàgina d'inici habitual de Google - ara rebatejada, és clar, com a 'Negroogle' - però en negre. Era força elegant. Em va agradar. Intrigat, vaig fer clic sobre 'Tot sobre Negroogle' i va aparèixer el text següent: 'Diferents estudis han demostrat que un monitor consumeix més energia si la pantalla és predominament blanca, enlloc de negra, arribant a fites de fins a un 20% de diferència de llur consum.' Per això, els creadors de l'invent em proposaven de 'fer servir Negroogle com a pàgina d'inici'.
No vaig seguir aquesta recomanació, en part perquè no me'n fio gaire, de la gent que encara fa servir la paraula 'llur', però sobretot perquè fa temps que estic tip i fart i fins als pebrots de suggeriments suposadament ecològics d'aquesta mena, com aquells a segons quins correus electrònics que ens comminen a no imprimir-los, o els que surten ara a les pantalles dels caixers automàtics de 'La Caixa' - sempre tan desinteressada, aquesta empresa - suggerint que pensem en el medi ambient abans de demanar el comprovant de l'operació acabada de fer. Per mi, francament, el Negroogle no era res més que una tocada de collons semblant. I punt.
Però no sabia de la missa la meitat: al cap d'una setmana, la meva amiga em va tornar a escriure, per disculpar-se. Havia descobert que el Negroogle era una broma pesada (dissenyada expressament per enganyar els ecologistes de saló dels quals el país n'és tan ple, hauria afegit jo) perquè resultava que aquest cercador 'sostenible' consumia el doble d'energia que el Google oficial. En llegir això, vaig convertir Negroogle en la meva pàgina d'inici a l'acte. Al cap i la fi, crec que la meva contribució personal a l'ecologia catalana - no haver tingut ni cotxe ni carnet durant 23 anys - pesa força més que la presència d'una mica de foscor atractiva a la pantalla de l'ordinador.- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -