CATENGESP


PRESENT!

(25/08/2009)

Publicado originalmente en AVUI (25/08/2009)

Este artículo no está disponible en castellano; se muestra su versión en catalán.

Sobre una consulta popular sobre la independència catalana i la Falange de las JONS.

A la plana web del British National Party se’ns assegura que aquest no és ni racista ni violent. Però des que tenen dos diputats a Brussel·les (i la cobertura mediàtica corresponent) diversos membres dels grups antiracistes que els criticaven abans de les eleccions europees han estat amenaçats de mort i un d’ells (Gary McNally), agredit al carrer, acusat pels que l’atonyinaven de ser un “traïdor a la pàtria”. El BNP, és clar, ha asseverat que no hi té res a veure, amb aquests fets tan desagradables.

La Falange de les JONS, com que no ocupa cap escó ni a Europa, vindria a ser una mena de cosí pobre espanyol del BNP. Una fusió curiosa de sindicalisme, nacionalisme, fe i feixisme antiquat (“Nuestro Estado será un instrumento totalitario al servicio de la integridad patria”, diu el seu programa), aquesta gent que als anys 50 cridava “no queremos reyes tontos” ara s’empara en la Constitució per justificar una protesta imminent contra una consulta no partidista sobre la independència (catalana) que tindrà lloc a Arenys de Munt el dia 13 de setembre.

Els neonazis de tot Espanya ja es deuen estar polint les puntes metàl·liques de les botes amb vista a repartir llenya entre els grups antifeixistes que, previsiblement, es manifestaran a Arenys el mateix dia. I la Falange de les JONS, a la manera del BNP, se’n desvincularà noblement de tot plegat. Havent aconseguit, això sí, que una petita iniciativa de democràcia popular es convertís en una notícia esbombada arreu de l’Estat. I havent advertit als catalans que tinguessin previst organitzar consultes semblants a altres pobles del país, que el seu enemic més visible no serà ni el Partit Popular ni la Rosa Díez, sinó la ultradreta de sempre, tan monolingüe com monotemàtica. Gràcies, Falange: qui avisa no és traïdor.


- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -