CATENGESP


PERSONES, HUMANES, BROMES

(05/10/2009)

AVUI (05/10/2009)

Sobre Hitler i les bromes que se'n fan.

Persones.
Un dissabte a principis dels noranta jo i la meva nòvia vam tornar tard al pis d’ella i vam descobrir, sorpresos, que s’hi havien instal·lat dues noies alemanyes amb el seu pastor també alemany. La companya de pis ens va explicar que li havien assegurat que eren amigues d’un amic d’una amiga d’algú que deia que ens coneixia. Les noies invasores dormien com socs i el gos, que era tan sols una mica més petit que un poni caspià, barrava el pas al lavabo. Enfurismat per tanta barra, vaig decidir fer el pas de l’oca pel passadís i despertar-les cridant: “Ei, sabeu qui és, aquest?” si fa no fa com John Cleese a l’episodi d’Hotel Fawlty en què en Basil, el propietari, trastocat, es posa a fer una imitació d’Adolf Hitler davant d’uns clients alemanys, just després d’oferir-los una “amanida Eva Braun”.

Humanes.
Fa dues setmanes, al programa Polònia va haver-hi un esquetx en què també es prenia el nom de Hitler en va i que va generar una polèmica entre Pilar Rahola que ho trobava inacceptable i la Najat El Hachmi, que deia que era legítim i que, a més, feia que els nens –el seu fill inclòs– aprenguessin quelcom sobre Hitler, i vet aquí que la Pilar acusa la Najat de ser un exemple “del fracàs de l’ensenyament” si cal que el seu fill miri Polònia per entendre qui era el Führer. Al contrari, jo diria que el fill de la Najat El Hachmi ja està més informat sobre Hitler que la majoria de catalans, que en parlar del que aquest va fer no semblen saber gaire cosa més que el nom “Auschwitz” i la xifra “sis milions”. Però quants –incloent-hi la senyora Rahola, potser– poden anar més enllà d’aquest parell de tòpics ja banalitzats? Quanta gent sap, posem per cas, què eren els einsatzcommandos (responsables de l’afusellament d’un milió de jueus als boscos i platges de l’Europa de l’Est)? O l’operació T-4 (encarregada del gasejament d’unes 90.000 persones discapacitades i malalts mentals)? Quanta gent sap el nombre de víctimes civils no-jueves dels nazis, entre les quals hi havia 1,5 milions de polonesos, 250.000 gitanos, 5.500 republicans espanyols (22% d’ells, catalans) i uns quants centenars d’homosexuals i testimonis de Jehovà?.

Bromes.
I qui, aquí –on encara hi ha persones tan tancades en el pensament trotskista dels anys 80 que no poden suportar sentir cap cançó cantada per una israeliana– té ben clar que la maquinària que va acabar amb la vida de tants no-jueus mai no s’hauria posat en marxa si Hitler i els seus no haguessin cregut fermament que els jueus eren els enemics de la humanitat i els instigadors de la guerra i que la “necessitat” d’eliminar-los –segons els últims estudis– era el motiu ideològic principal darrere la conquesta nazi d’Europa? Això, Hitler ho va explicitar ben explicitat al seu últim testament, tot afegint que, al contrari dels alemanys bombardejats a les ciutats, els jueus havien estat matats “d’una manera més humanitària’. La Najat El Hachmi, crec, s’ha quedat curt: no burlar-se d’un personatge capaç de dir això no només no seria frívol, sinó que vorejaria el delicte.


- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -