CATENGESP


PARAULES, FETS, POR

(20/12/2009)

AVUI (13/12/2009)

Sobre les consultes populars per la independència (catalana).

Paraules. Ken Livingstone, l'exalcalde de Londres, va titular la seva autobiografia, escrita quan era jove, és a dir, abans de perdre el sentit comú: Si votar pogués canviar alguna cosa, seria il·legal. I si algun sentit -per poc comú que sigui- tenen les consultes sobre la independència (catalana) que tenen lloc avui mateix, segurament és que ofereixen als catalans la il·lusió, si més no, que poden canviar alguna cosa de debò, a saber: les fronteres europees i el futur dels seus fills. Simbòliques, ho han hagut de ser per força, les consultes aquestes, atès que si anessin a missa serien més il·legals que les pedres de crack. De fet, ha anat d'un pèl que no s'hagin prohibit de totes maneres, potser perquè els talladors del bacallà peninsular han intuït que una consulta municipal que simbolitza un canvi autèntic val més que deu eleccions estatals que mai no canvien res.

Fets. Qualsevol que hagi estat en contacte directe o virtual amb els organitzadors de les consultes que se celebraran avui -que en el meu cas particular han estat els de les de Vilanova i la Geltrú, Montbrió del Camp, Tiana, els Hostalets de Pierola, Sils, Constantí, Vic, Vilafranca del Penedès i Sant Cugat- haurà observat feliçment que, u, els partits polítics del país hi pinten ben poca cosa: tot plegat és obra de milers de voluntaris anònims. I dos: a les campanyes pro consultes hi ha poc antiespanyolisme, tan desagradablement ordinari per definició; al contrari, a Espanya més aviat se li atorga el respecte degut a un espòs del qual -a causa de certs problemes de convivència- et planteges divorciar-te. I tres: tal com l'AVUI va informar fa poc arran de la consulta a Linyola, no només hi participa gent autòctona, parlin l'idioma oficial que parlin, sinó també un sector important dels exestrangers residents al país: marroquins, romanesos, llatinoamericans, africans... L'habitualment malinformat Victor Mallet del Financial Times se'n va sorprendre i tot, en visitar Arenys de Munt durant la Primera Consulta: "Un dels aspectes més extraordinaris del nacionalisme català és la manca gairebé absoluta de qualsevol component ètnic". (FT, 6/10/09).

Por. Fa cosa d'un mes vaig anar a un debat sobre la consulta a Igualada (que no tindrà lloc avui sinó el 25 d'abril). El Teatre de l'Ateneu estava ple i les nombroses preguntes del públic anaven totes al gra: aquestes consultes obriran un camí cap a una independència gens simbòlica o tot plegat serà foc d'encenalls? La preocupació per aquesta segona possibilitat era palpable i expressada per gent de diverses edats i procedències. En aquell acte, l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, va afirmar, se suposa per enèsima vegada, que els catalans havien de perdre la por, que els tancs no vindran pas. Però els catalans en aquell recinte no tenien por dels tancs, sinó de ser traïts pels seus propis polítics, els mateixos que ara baden de la banqueta estant mentre els seus ciutadans, motivadíssims, juguen un partit que -guanyi l'equip que guanyi- no volen de cap de les maneres que sigui de costellada.


- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -