CATENGESP


NIGÈRIA, BLISSETT, BOMBA

(05/01/2010)

Originally published at AVUI (03/01/2010)

This article is not available in an English translation; shown here is the Catalan original.

Sobre un possible bluf a l'hora d'utilitzar el nom d'Al-Qaida.

Nigèria. Umar Farouk Abdulmutallab – el fill d’un banquer nigerià que va intentar fer volar el vol 253 de la companyia North East Airlines el dia de Nadal– prové de l’Estat de Katsina, al nord del país. El mateix Estat en què un tribunal local va condemnar l’Amina Lawal, acusada d’adulteri, a ser apedregada fins a la mort el 2002 (el cas va causar tant rebombori internacional que la sentència es va commutar). La conversió de bona part d’aquella zona d’Àfrica a l’islam va començar al segle XI i d’aleshores ençà els líders locals han defensat una versió literalista i semifeudal d’aquesta fe. Justament per això els britànics, arran de la independència de Nigèria, el 1960, van falsificar el cens de la població abans de les primeres eleccions generals, per assegurar que el nord –jeràrquic i conservador– tingués un pes polític predominant enfront dels Estats del sud, considerats massa esquerranosos (al segon volum de les seves memòries –You must set forth at dawn, 2006– l’escriptor Wole Soyinka fa una descripció detalladíssima d’aquest frau). En els últims anys, l’establiment al nord nigerià de desenes d’escoles islamistes (que no merament islàmiques) –finançades per l’Aràbia Saudita i l’Iran– ha coincidit amb l’aparició de la primera generació de jihadistes nigerians (Abdulmutallab té 23 anys).

Blissett. Durant els anys 90 uns quants centenars de persones arreu del món –incloent-hi “revolucionaris, poetes, artistes de performance i okupes”, segons han afirmat algunes d’elles– utilitzaven el nom de guerra Luther Blissett cada vegada que escrivien un manifest o feien alguna innocentada. Així mateix, el 1997 van 'organitzar' un festival de màgia negra al centre d’Itàlia, tan esbombat pels mitjans de comunicació que va sembrar el pànic arreu del país, però que, de fet, mai no va tenir lloc. O bé el 2007 van revelar el final de l’últim llibre de la sèrie 'Harry Potter' –unes setmanes abans de la seva publicació– tot enviant un correu en nom d’uns suposats hackers catòlics ofesos pel contingut del llibre per raons doctrinals: la notícia va fer la volta del món fins que es va descobrir que, un cop més, era obra d’una colla de Luther Blissetts.

Bomba. No crec que sigui excessiu suposar que gent com el senyor Abdulmutallab –per cert, què fa que tots els que fan atemptats en o amb avions siguin fills de casa bona?– utilitzen el nom d’Al-Qaida de la mateixa manera que els artistes/bromistes dels 90 feien servir el de Blissett: per fer veure que formen part d’una impressionant xarxa mundial quan en realitat són quatre (o vuit) gats no gaire ben comunicats. Segons el Manifest Luther Blissett (1995): “Per ser Luther Blissett només cal adoptar-ne el nom”. Doncs bé, els avantatges d’adoptar el d’Al-Qaida són molt més evidents: si ets un bandoler maurità, posem per cas, així pots fer augmentar el rescat pels cooperants que acabes de segrestar; i si ets un jove psicòtic de Katsina que has intentat assassinar 278 passatgers perquè sí, pots protestar solemnement dient que ets un home sant. Una performance en tota regla.


- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -