CATENGESP


FLOTA, VAIXELL, FRANJA

(07/06/2010)

AVUI (06/06/2010)

Sobre l'abordatge israelià del 'Mavi Marmara'.

Flota. Fins que se sàpiga tot el que va passar (i per què) durant l'abordatge el 31 de maig per part de l'exèrcit israelià del vaixell turc Mavi Marmara -que va acabar amb nou civils morts i una seixantena de ferits, incloent-hi nou soldats- en comptes de fer declaracions abrandades (a favor de la banda que sigui) potser seria més prudent fer un cop d'ull a les preguntes sobre el cas que es van acumulant. Per exemple: per què el govern israelià va decidir utilitzar el comando Flotilla 13 -la unitat d'elit més elit de les seves forces armades- per a aquesta operació, quan no hi havia cap objectiu militar a la vista? Quina informació es va donar a aquests soldats sobre com actuar, vist que -malgrat ser tan elits- van perdre el control de la situació a l'acte?

Vaixell. Al vídeo gravat per l'IDF (l'exèrcit israelià) (http://www.youtube.com/user/ idfnadesk#p/a/u/0/bU12KW-XyZE) es veu clarament que els soldats van ser atacats amb bastons i, un d'ells, llançat per la borda, però: per què s'atura el rodatge en el moment que veiem que dos soldats treuen les pistoles? I al vídeo gravat pels periodistes que hi havia a bord del vaixell (http://www.livestre am.com/insaniyardim), què pretén tota aquella gent que porta màscares i que es prepara, amb barres metàl·liques, per enfrontar-se a uns soldats armats, tenint en compte que a bord hi ha nens i gent gran? És cert que entre els emmascarats hi havia turcs que tenien vocació de màrtir, segons van admetre després els pares d'ells (The Guardian 3/6)? Per què no hi havia ferits o morts als altres cinc vaixells? I per cert, per què un centenar dels passatgers de la flota portaven feixos de bitllets per valor de 10.000 dòlars (The Times, 3/6)?

Franja. Per què el dirigent de Hamàs, Mahmud al-Zahar, es va negar a dir a aquest diari (1/6) què fa la seva organització amb l'ajuda humanitària que arriba a Gaza? Per què Hamàs s'ha negat a acceptar l'ajuda portada per la Flota de la Llibertat (The Guardian 4/6)? Per què el govern israelià, atès que Gaza és un territori oficialment no ocupat, no accepta la mediació internacional a l'hora de fer-hi entrar l'ajuda que faci falta? Per què Egipte, que no està en un estat de guerra amb Hamàs, no obre el seu pas fronterer amb Gaza? És cert, tal com va dir l'activista pro drets humans palestí Basseim Eid (també a aquest diari, 3/6), que no hi ha crisi humanitària a Gaza? Quin sentit tenia, doncs, la iniciativa de Free Gaza? I si tenia sentit, no en tindria tant o més organitzar (o haver organitzat) flotes o caravanes semblants, per portar ajuda humanitària a les altres poblacions assetjades del món, com ara els darfurians del Sudan (200.000 persones mortes en set anys a mans de l'exèrcit del país), els caixmirians de l'Índia (10.000 homes desapareguts a mans de les autoritats estatals durant els últims 18 anys, segons Metges Sense Fronteres) o els kurds de Turquia (35.000 persones mortes per l'exèrcit entre 1984 i 1999, segons l'agència AP)? Pot ser perquè esperem que Israel es comporti (molt) millor que aquests altres Estats? I en el cas que sí, per què?


- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -