CATENGESP


TITULAR, TREMLETT, TREMEND

(18/07/2010)

Originally published at AVUI (11/07/2010)

This article is not available in an English translation; shown here is the Catalan original.

Sobre la imatge de Catalunya a la premsa estrangera.

Titular. El dissabte passat, el diari londinenc The Guardian, que té un tiratge de 358.844 exemplars i una pàgina web llegida per 37 milions d'usuaris mensuals, va dedicar una pàgina sencera a Catalunya. Sobre les consultes per la independència? O les preparacions per la manifestació immensa d'ahir, contra la sentència del TC? No ben bé. Segons el titular, 'Les dones catalanes seran multades per portar el vel integral en públic'. La foto mostra una dona amb hijab que fuig, disgustada, d'un ajuntament que acaba de prohibir la burka. El reportatge dóna la impressió que el país sencer està en mans d'una classe política a la qual li falta temps per seguir les pautes racistes de la ultradreta local, encarnada en el que ell en diu el 'Partit per Catalunya' (un error, sospito, no del tot involuntari).

Tremlett. S'ha de dir que l'autor n'és Giles Tremlett, un dels pocs periodistes anglesos que no s'ha deixat amarar del weltanschauung més aviat estret de mires de la premsa madrilenya; al contrari, ha viatjat extensivament per l'estat dit espanyol i va viure un temps a Catalunya. Caldria afegir, però, que en el seus escrits Tremlett ha deixat clar que la llengua catalana li fa (molta) nosa. Deu ser per això que els seus articles sobre el Principat, força freqüents, delaten una ignorància notable del país – la seva història, la seva literatura, la raó d'esser del conflicte polític amb Espanya... - que la senzilla lectura d'algun llibre oportú (jo li recomanaria 'El retorn dels catalans' de la Patrícia Gabancho, ara més d'actualitat que mai) podria contrarestar. Llàstima que aquest llibre, i els altres que li aniria bé per informar-se com cal, només són disponibles en l'idioma que li fa tanta mandra aprendre.

Tremend. Havent dit això, si als nostres polítics els ha agafat la mania d'inventar polèmiques fosques on abans no n'hi havia cap, és lògic que periodistes estrangers s'hi fixin exclusivament (perquè de temes més complexos com l'Estatut i el TC, en saben ben poc) i acabin concloent que Catalunya és racista. Per ells, la notícia és aquesta. I al carall tots els esforços fets a favor de la integració per milions de catalans nascuts aquí juntament amb desenes de milers de catalans nascuts a fora. Enhorabona, senyors alcaldes de segons quins municipis. Això sí que és fer país, ara que fer-lo fa tanta falta.- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -