CATENGESP


MATERIAL SENSIBLE

(03/09/2010)

Originally published at AVUI (11/08/2010)

This article is not available in an English translation; shown here is the Catalan original.

Sobre com parlaran els catalans als estrangers, el 2011.

Us presentem el guió d'un curtmetratge que aviat formarà part d'una nova campanya de sensibilització lingüística que té com a lema Parla'ls en català, encara que tinguin la pell fosca. Escena: una botiga/bar/farmàcia a qualsevol indret de Catalunya. És l'estiu del 2011. Entra un client d'origen llatinoamericà/africà/nord-africà que és un dels 118.000 residents catalans nascuts a fora que el 2010 van decidir aprendre el català (Avui, 19/7). Client: “Bon dia”.

Botiguer/bàrman/farmacèutic (en un castellà lent i accentuat i amb la veu ben alta): “¡Buenus días!”.

Client: “Sisplau, voldria tres-cents grams de pernil dolç / posi'm un cafè amb llet amb la llet calenta / necessito quelcom per calmar-me els nervis, que últimament estic molt estressat a causa d'uns problemes que tinc a la feina.

B/b/f: “Perdone, ¿qué ha dicho? ¿Jamón york / un café con leche / algo para el estrés?”.

Client: “Efectivament, una mica de pernil dolç / un cafè amb llet / alguna cosa per a l'estrès”.

B/b/f: “¡De acuerdu!” (El botiger/bàrman/farmacèutic serveix). “Dos amb quinze. Ai, quiero decir, ¡dos con quince!”.

Client (exasperat): “Sap què? Estic fart que, després d'haver-me esllomat de valent per aprendre el català, ningú no me'l parla ni pagant! Dóna'm una ampolla de ratafia / un conyac dels més forts / totes les pastilles antiestrès que tingui. Mercès i passi-ho bé!”.

B/b/f: “¡Adiós, muchachu!”. (L'escena es repeteix tot l'any amb desenes de milers de catalanoparlants d'aspecte estranger, fins que segons quins catalanoparlants de soca-rel facin un cop de cap d'una punyetera vegada.)


- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -