CATENGESP


FESTES, REVOLTES, GUERRES

(14/03/2011)

AVUI (13/03/2011)

De Gaddafi i els seus fans europeus.

Festes. Dilluns passat a La Vanguardia, MÓrius Serra va comentar el fenomen interessant de les megaestrelles nord-americanes que han actuat, per unes remuneracions gens negligibles, a les festes de Cap d'Any dels fills del coronel Gaddafi. Per exemple, per un breu espectacle poc espectacular fet el 2009, la BeyoncÚ ľde la qual no es pot pas dir que tingui problemes per arribar a finals de mesľ va cobrar 2 milions de d˛lars. Ara que Gaddafi pŔre estÓ delmant els propis s˙bdits a pler, a BeyoncÚ i companyia els ha faltat temps per llanšar els honoraris tacadets de sang a la primera ONG que alci la mÓ.

Revoltes. Ben mirat, les revoltes Órabs actuals han fet que tots els occidentals hÓgim quedat amb un pam de nas. Els primers dos rŔgims enderrocats, els de TunÝsia i Egipte, van tenir el suport a ultranša dels nostres governs, que ja no saben cap a on mirar: una actitud hip˛crita que l'esquerra europea no ha trigat a assenyalar. Per˛, i la hipocresia de l'esquerra, amb Gaddafi? El 1972, quan aquest va lloar l'ExŔrcit Roig JaponŔs per haver crivellat 26 passatgers a l'aeroport de Tel Aviv; quan va donar diners al moviment Setembre Negre (que va cometre la matanša d'atletes israelians a Munic, el mateix any); quan va celebrar l'assassinat de 19 persones, incloent-hi un nen, als aeroports de Roma i Viena el 1985 (comeses pel grup Abu Nidal als taulells d'El-Al) els diguem-ne esquerranosos de tot Europa el van aplaudir amb ganes i en algun cas, com el del Revolutionary Workers' Party a Anglaterra ľel diari del qual va ser finanšat Ýntegrament per Gaddafiľ hi van establir uns lligams estrets.

Guerres. Per˛ als rebels libis, com als seus hom˛legs tunisians i egipcis, ja no els interessa gaire, pel que es veu, la vella canšˇ de l'esquerra europea segons la qual la culpa de tots els mals dels Órabs sˇn els ianquis i els jueus; al contrari, han decidit que la culpa principal Ús dels propis lÝders. Bingo. Potser Ús simptomÓtic dels nous vents que bufen que el vÝdeo mÚs vist a YouTube als pa´sos Órabs ('Gaddafi Rap') Ús l'obra d'un jove israeliÓ. Els seus fans deuen haver concl˛s que no Ús el mateix un israeliÓ que l'Estat d'Israel. Que no es pot confondre un ciutadÓ amb el seu govern. De fet, fa setmanes que un munt d'Órabs joves han arriscat ľo estan arriscantľ les pr˛pies vides, per demostrar precisament aix˛.


- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programaciˇ: Nac -