CATENGESP


LA FERUM DEL FÒRUM

(21/01/2007)

EL PUNT (24/02/2004)

Tant de bo que molts dels que pensen visitar el Fòrum, siguin d'on siguin, es quedin a casa.

A finals de l'any passat, em sembla que al programa d'en Cuní a TV3 es va demanar als teleespectadors que enviessin missatges SMS perquè diguessin quins desitjos tenien per a l'any nou. Entre els primers que sortien en pantalla n'hi havia un en què posava: «Que descobrim per fi de què va el Fòrum 2004.» Era l'últim d'una llarga llista d'acudits sobre el Fòrum de feia un parell d'anys, en què es feia burla de la imprecisió fenomenal dels organitzadors del certamen en l'explicació dels continguts (fins i tot ara, que s'estan venent els primers abonaments, no hi ha cap programa disponible). Per això el Quim Monzó i l'Empar Moliner, en el seu espai a Catalunya Ràdio, van arribar a dedicar un apartat especial a la lectura de les vaguetats inconscientment còmiques que sortien a la web de l'Ajuntament a la secció dedicada al Fòrum.

Últimament, però -ara que el Fòrum s'acosta-, es veu que els acudits, de mica en mica, estan cedint el pas a unes crítiques cada vegada més dures. Segons una enquesta en línia feta pels de Vilaweb, per exemple, una majoria (62,44%) creuen que el Fòrum no és res més que una «operació immobiliària». El 21 de gener passat, a l'Ateneu Barcelonès es va convocar el primer debat públic no virtual sobre el Fòrum, amb una assistència considerable. Els tres ponents -un historiador, un filòsof i un antropòleg- no van dubtar a qualificar el Fòrum d'«una astúcia més del poder», en les paraules de Bernat Muniesa (l'historiador), i de «laboratori de feixisme postmodern», segons Santiago López (el filòsof).
Però segurament el cop més dur que han rebut els spin doctors de Clos fins a la data és la decisió de Justícia i Pau de boicotejar el Fòrum, tal com consta en un article redactat per aquesta veterana organització cristiana de drets humans i que ha circulat ràpidament per Internet. Entre altres coses, l'article denuncia la doble moralitat de tots els patrocinadors del Fòrum. Per exemple, hi ha Coca-Cola, que recentment va reduir salaris i va acomiadar cinc mil treballadors a les seves fàbriques colombianes després que els sindicalistes hi haguessin estat brutalment reprimits pels paramilitars progovernamentals; o bé, hi ha Randstad, el rei de les oficines de treball temporal que estan explotant centenars de milers de joves arreu del planeta; però, sobretot, entre tots aquests patrocinadors d'historial dubtós, hi ha Nestlé, la multinacional més notòria de totes. Recordem que del 1976 al 1984 Nestlé va rebre un dels boicots internacionals més grans de la història, quan es va descobrir que aquesta companyia suïssa donava mostres de franc de llet en pols -mitjançant tota mena de subterfugis- a mares lactants del Tercer Món, amb el resultat que, un cop acostumades a les mostres, les mares deixaven de lactar i depenien del tot de la llet de Nestlé, que havien de preparar amb aigua que sovint no estava en condicions, de manera que un nombre incalculable de nadons -Justícia i Pau dóna la xifra d'1,5 milions- van morir de diarrees, malnutrició i gastroenteritis. El 1984, Nestlé, durament castigat pel boicot esmentat, va prometre que faria bondat, però en els últims anys els de l'ONG Action for Corporate Accountability han fet investigacions en 42 països i han trobat que Nestlé ha tornat a «regalar» mostres de llet en pols a mares lactants, des de l'Amèrica Llatina fins a la Xina. S'esta parlant de muntar un segon boicot. Per donar una idea de la revulsió que molta gent sent per Nestlé, n'hi ha prou, potser, amb un exemple: l'any passat, desenes d'escriptors van boicotejar el festival literari de Hay-on-Wye (un dels més importants de la Gran Bretanya) perquè un dels patrocinadors era Nestlé. Segons l'autora australiana Germaine Greer: «Més m'estimaria dinar amb la Rose West [una referència a una coneguda assassina en sèrie dels noranta] que participar en un acte patrocinat per Nestlé.» Tant de bo, doncs, que una proporció considerable dels que pensen visitar el Fòrum, siguin d'on siguin, facin com la Greer i es quedin a casa. Així es donaria una lliçó als organitzadors d'aquesta mostra pretensiosa, i una lliçó encara més gran a la multinacional de moralitat reptiliana que l'està fent servir per millorar la imatge. Per què no? Al cap i a la fi, un boicot d'aquesta mena acabar ia sent un esdeveniment tant o més multicultural que qualsevol dels espectacles encara no programats amb què els organitzadors del Fòrum 2004, se suposa, esperen enlluernar-nos."


- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -