CATENGESP

Biografia


Primer de tot, BENVINGUTS a aquesta pàgina.

Hi trobareu descripcions de - i comentaris sobre - tots els llibres que he publicat en català (començant amb l'últim); tots els llibres col.lectius, també en català, als quals he contribuït algun conte; l'únic llibre que he publicat en castellà i dos llibres en anglès que encara no he publicat. Amb els llibres, trobareu fragments de ressenyes i en alguns casos, pdfs baixables de textos sencers o bé de fragments de textos. Aniré afegint cada vegada més pdfs fins que hi hagi una mostra representativa, si més no, de tota la feina feta fins ara, disponible per a qui li pugui interessar.

En el cas que vulgueu comprar qualsevol d'aquests llibres, si us plau, no us talleu ni un pèl, aneu a la secció d'enllaços, on hi ha les webs d'un munt de llibreries que els tenen, incloent-hi una llibreria virtual (recomanada): llibres.cat.

També hi trobareu, en ordre cronològic, alguns dels articles que he anat publicant a la premsa catalana - i de tant en tant la britànica - del 1990 ençà. S'hi inclouen, per exemple, textos publicats a l'AVUI, El Periódico de Catalunya, El País, El Punt, Descobrir Catalunya, La Directa, i Catalonia Today. Aquests articles han estat triats després d'un procés més o menys rigorós de selecció, amb l'excepció dels articles publicats a Catalonia Today, dels quals he inclòs absolutament tots.

Si voleu fer qualsevol comentari, hi ha un enllaç de contacte. Ara bé, en el cas que em vulgueu insultar o amenaçar-me de mort, tingueu present que no em podreu enviar cap missatge sense incloure una adreça electrònica vàlida a la qual jo puc contestar de la manera que em dóna la gana, si no és que l'envio directament als Mossos.

Aquí sota teniu una biografia breu (en tercera persona). Si voleu una biografia més detallada, la trobareu al llibre titulat 'Memòries!' (2004). (O, en anglès, a 'Calling Card' (2006)).
Matthew Tree va néixer a Londres el 1958. Es va ensenyar el català el 1979. Va venir a viure a Barcelona el 1984. Va començar a publicar en català el 1990.

Ha publicat:
'Fora de lloc', novel.la, Cafè Central-EUMO, 1996. Dues edicions.
'Ella ve quan vol', contes, Edicions 3i4, Premi Octubre de Narrativa 1999. Dues edicions.
'CAT. Un anglès viatja per Catalunya per veure si existeix', Ed. Columna, 2000, set edicions.
'Privilegiat', novel.la, ed. Columna, Premi Columna 2001. Traduïda al castellà: 'Privilegiado' (Muntaner Editors, 2001).
'Memòries! 1974-1989. Dels quinze anys fins als trenta. Londres-Barcelona' Ed. Columna, 2004. Dues edicions.
'Contra la monarquia'. Ed. Ara Llibres, 2004. Dues edicions.
'Aniversari. Quatre reflexions sense cap mena d'importància després de passar exactament vint anys entre els catalans'. Ed. Columna, 2005. Dues edicions.
'La puta feina' Ed. Ara Llibres, 2006. Dues edicions.
'La vida després de Déu' Ed. Ara Llibres, 2007. Tres edicions.
'Negre de merda. El racisme explicat als blancs'. Ed. Columna Edicions, 2010.
'Com explicar aquest país als estrangers'. Ed. Columna Edicions, 2011. Dues edicions.
'Barcelona, Catalonia. A View from the Inside Ed. CataloniaPress, 2011.

Ha estat membre del col.lectiu Germans Miranda i ha contribuït contes a tots els seus reculls: 'Aaaaaaagh' (1998); 'El Barça o la vida' (1999); 'Tocats d'amor' (2000); 'Contes per a nenes dolentes' (2001) i 'La vida sexual dels Germans M.' (2002) i 'Adéu, Pujol!' (2003). Tots publicats per Columna. També ha contribuït articles a dos llibres col.lectius sobre Barcelona: 'Què fas aquest diumenge?' (La Magrana, 2002) i 'Barcelona Acròstic' (Destino/Ajuntament de Barcelona, 2002). Recentment, ha contribuït contes a dos reculls: 'L'hora del conte' (La Galera, 2006) i 'Contes coordinats' (Ed. Montflorit, 2006).

Ha col.laborat com a escriptor amb les publicacions següents, entre d'altres: Diari AVUI, The Times, El Temps, Lletra de Canvi, Matador, The Metropolitan, The Edinburgh Review, The Dalhousie Review, El País, Cave Canis, El Periódico de Catalunya i Time Out Barcelona Guide.
Actualment escriu articles per les revistes The Times Literary Supplement, el diari AVUI, Catalonia Today i Barcelona INK.

Ha col.laborat amb diversos programes de ràdio i televisió durant els últims deu anys, incloent-hi TV3 ('La Cosa Nostra', 'Tenim paraula'), Ràdio Contrabanda, Ona Catalana, BBC World, el BBC World Service i RAC 1. Ha estat coguionista i presentador de la sèrie documental i d'entreteniment 'Passatgers' (TV3, 2005). La segona sèrie de 'Passatgers' es va estrenar al setembre del 2006. Actualment col.labora amb Catalunya Ràdio.

El 1999 guanya el premi Joan B. Cendrós per a la divulgació de la cultura catalana a l'exterior, per un article publicat al diari The Times aquest mateix any.

Durant els últims deu anys ha fet recitals dels seus textos en públic, a desenes de localitats a Catalunya, el País Valencià, Mallorca, Irlanda i Califòrnia.

Representació:
Antonia Kerrigan Literary Agency
Travessera de Gràcia 22, 4-1
08021 Barcelona
Tel.: 93 209 38 20
Fax.: 93 414 43 28
antonia@antoniakerrigan.com


- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -