CATENGESP

CAT un anglès viatja per Catalunya per veure si existeix
Editorial: : Columna Edicions, Llibres i Comunicació, S.A. (2001)
Col·leccio: Columna de Viatge
ISBN: 84-8300-614-6
"Catalunya? Què és això?" Setze anys després d'instal.lar-se entre nosaltres, Matthew Tree sent la necessitat de posar a prova, una vegada més, la noció de Catalunya. Aquest cop, ho vol fer "físicament", i per això es disposa a emprendre un viatge de trenta dies per terres catalanes.
Pel que fa a l'itinierari, només s'imposa dues condicions: no tornar a visitar cap de les destinacions i viatjar, sempre, amb transports públics.
L'improvisat trajecte de Tree, decidit a l'atzar dels horaris de tren o autobús i de l'hospitalitat amb què és rebut a les diferents poblacions, mostra una Catalunya a voltes amable i segura de si mateixa, a voltes tancada i desagradable, però en qualsevol cas viva i autèntica, perquè la mirada que s'hi projecta no pot ser més lúcida i original.
"Existeix realment Catalunya?" es pregunta l'autor. Contra l'autocomplaença, però també contra l'autoodi, Tree mira de respondre a aquesta qüestió amb tanta gràcia com mala llet, i ens descobreix un país tan allunyat dels cànons oficials com dels tòpics més suats.

FRAGMENTS DE RESSENYES:
'Un libro de viajes inteligente, divertido, irónico y sin los apriorismos flagelantes, acomodamientos o mala conciencia con que los indígenas solemos pensar Cataluña; un libro para descobrir el país real.'
RAFAEL VALLBONA, EL MUNDO, 10/12/2000

'Un road book autobiogràfic més viu que les guies de Josep Pla.'
DANIEL RUIZ-TRILLO, EL PUNT, 12/01/01

'Literatura, sí: lo que se da en llamar literatura del "yo". Eso sí: con un yo em primer término nada aburrido, de ojos sedientos de conocer cosas nuevas y de boca igualmente sedienta. De cervesa, de historias, de palabras.'
JORDI LLAVINA, LA VANGUARDIA, 05/01/01

Comprar
El segon dia
El segon dia del viatge, a Vilafranca del Penedès - es pot baixar aquí en versió pdf. Aquest capítol és un homenatge que mai serà prou digne a l'amic Josep Maria Subirats, 'Subi'.


El desè dia - La Pobla de Segur
Aquest capítol, sobre La Pobla de Segur i els catalans renegats, que va inspirar l'actor, director teatral i teòric polític Albert Boadella a escriure'm una carta, es pot baixar aquí en versió pdf.


El dinovè dia - Banyoles
Aquest capítol sobre la retrobada amb la companya a Banyoles, es pot baixar aquí en versió pdf.


El vint-i-sisè dia: Tàrrega
La visita a Tàrrega, incloent-hi alguns comentaris sobre la curiosa situació de la literatura catalana, es pot baixar aquí en versió pdf.

- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -